Tips på hur du kan spara energi

Med relativt liten insats kan du minska din elförbrukning. Enkla justeringar minskar din elkostnad  – utan att tumma på komfort.

Sänk värmen inomhus
Gäller speciellt om du har elvärme. Sänker du värmen inne med en grad minskas din energianvändning för uppvärmning med cirka fem procent. Se också till att inte ställa möbler i vägen för elementen. 

Duscha kortare tid
Halvera duschtiden så halverars också el- och vattenförbrukningen.

Diska i diskmaskin
Välj Eco-programmet och undvik att spola av disken före. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.

Tvätta i fylld tvättmaskin
Välj inte högre temperatur än nödvändigt. Med eco-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt. 

Stäng av apparater och släck lamporna när du lämnar rummet
Om du har äldre elektronikprylar finns risken att de använder mycket el också i standby-läge. Det är då bättre att stänga av helt på strömbrytaren. Grenuttag med strömbrytare gör att du kan stänga av flera prylar samtidigt. Använd LED-lampor, de drar fyra till fem gånger mindre el än halogenlampor och håller upp till 15 000 timmar. Alla apparater i hemmet som inte är avstängda med strömbrytaren förbrukar energi i standby-läge. Hur mycket el du kan spara är väldigt olika. I genomsnitt förbrukar apparaterna i ditt hushåll 250 kWh per år. Stäng av datorn och alla tillbehör med strömbrytaren och dra ur dina laddare när de inte används.

5 enkla energispartips vid användning av hemelektronik

  1. Två tredjedelar av energin för att ladda mobiler går till laddare som inte laddar. Dra ut laddaren när du inte laddar.
  2. Koppla in din hemelektronik till ett grenuttag. Då kan du enkelt stänga av allt på samma gång. Viloläge för datorer kan låta bra, men även datorer som sätts i viloläge konsumerar el. Det är därför optimalt att stänga ner datorn då den inte används. Passa på att aktivera datorns energisparfunktion.
  3. Nya TV-apparater har ofta energisparlägen som automatiskt kan anpassa bilden efter ljuset i rummet med hjälp av en ljussensor. Det bidrar till att energiförbrukningen kan minska med omkring 50 procent om det är mörkt i rummet.
  4. En extern digitalbox kan dra lika mycket energi som en mindre TV per år. Har du en separat digitalbox bör du undersöka om den kan stängas av utan att du behöver göra en ny kanalsökning varje gång du startar om den.
  5. Välj energimärkt. Svanen, Energy Star och TCO-märket är exempel på energimärkningar för hemelektronik.

Använd klädstrecket
Häng kläderna för att torka utomhus eller i tvättstugan när det går i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren använder två till tre gånger mer energi än vad tvättmaskinen gör.

Vädra smart
Öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden som du vädrar.

Ställ in rätt temperatur i kyl och frys
+4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning. 

Frosta ur frysen
Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Även dammet bidrar till ökad elanvändning.

Tina mat i kylen
Tina fryst mat  i kylen så använder du kylan som finns i maten. Låt också varm mat svalna innan du ställer in den i kylskåpet.

Laga mat på spisen
Använd lock på kastrullerna när du lagar mat på spisen. Se också till att kastrullerna inte är ojämna i botten, de får då bra kontakt med plattan och matlagningen går både snabbare och använder mindre el. Koka vatten med vattenkokare om du har en.

Hör gärna av dig till oss på EMT om du har fler frågor gällande energispartips eller önskar rådgivning.

grafik på elverktyg

Installation

Vi tar ansvar hela vägen. Från planering till installation och service.

grafik lampa

Funktion

Vi använder produkter och material som vi kan stå för. Vi går i god för de produkter vi använder och säljer.

grafik handslag

Tryggt

Du kan lita på oss. Vi finns på plats även efter installation. Nära dig.

Rulla till toppen